Winterbanden

In september start de meteorologische herfst: de bladeren vallen weer van de bomen, het aantal zonuren neemt af en de hoeveelheid neerslag neemt toe. Zeker in Nederland kan het weerbeeld na een warme zomer vrij snel omslaan naar een koele herfst en een nog koudere winterperiode. Dat betekent dat ook de winterbanden weer gemonteerd kunnen worden. ‘Winterbanden zijn toch alleen nodig als er sneeuw ligt?’ vraag u zich misschien af. Het antwoord is nee: ook vanaf temperaturen van 7 graden of lager heeft uw auto al substantieel meer grip met winterbanden.

 

Hoe werkt een winterband?

Een normale autoband moet op temperatuur komen en functioneert het beste op warm wegdek. Het rubber van de band wordt dan zacht en kleeft aan de weg. De samenstelling van het rubber van een winterband werkt anders. Het rubber van een winterband wordt namelijk minder hard bij lagere temperaturen zodat uw auto ook bij koud weer grip heeft op het wegdek.

Daarnaast zijn winterbanden voorzien van kleine ‘lamellen’. Dit is een speciale techniek die het profiel van een winterband, op microniveau, wezenlijk doet verschillen van normale banden. Dankzij de lamellen zitten er kleine inkepingen in de profielblokken van de winterband. Deze zorgen voor meer grip op gladde ondergronden zoals sneeuw en ijs. Bovendien hebben winterbanden meer groeven waarmee water, sneeuw en vuil afgevoerd kunnen worden.

 

Meer veiligheid met winterbanden

Een winterband is wezenlijk anders dan ‘normale’ zomerbanden, maar waar merkt u dat aan? Een winterband is simpelweg veiliger. Onder temperaturen van 7 graden, op nat wegdek en bij een snelheid van 100 kilometer per uur staat een auto met winterbanden 4 meter eerder stil dan een auto zonder winterbanden. Op sneeuw, bij een snelheid van 50 kilometer per uur, is dit maar liefst 28 meter. Dit kan het verschil maken tussen een spannende, doch succesvolle remactie of een aanrijding (met alle gevolgen van dien).

 

Verplicht in het buitenland

In sommige landen is het gebruik van winterbanden in de winter zelfs verplicht. Bestuurders zonder winterbanden die onder winterse omstandigheden ongelukken veroorzaken, kunnen hiervoor aansprakelijk gehouden worden. Als u in de winterperiode op vakantie gaat, bijvoorbeeld op wintersport, is het daarom verstandig om te controleren in welke landen speciale wetgeving geldt voor winterbanden. Zo kunt u goed voorbereid op weg. Daarnaast is het, gezien de veiligheid, überhaupt verstandig om voor winterbanden te kiezen als u met de auto naar uw wintersportbestemming reist.

Winterbanden zijn verplicht in (o.a.) de volgende landen:

•Duitsland
•Oostenrijk
•Tsjechië
•Slowakije
•Slovenië

In de volgende landen zijn winterbanden deels verplicht:

•Frankrijk
•Italië
•Zwitserland

In deze landen kunnen er op bepaalde wegen borden geplaatst worden door regionale autoriteiten. Op die wegen is het gebruik van winterbanden wél verplicht.

 

Koop uw winterbanden bij BCS Autobedrijf de Winter

 

BCS Autobedrijf de Winter heeft een zeer groot winterbanden-assortiment van alle bekende merken en alle prijsklassen. Ook voor montage en opslag van zomer- en winterbanden kunt u bij ons terecht. BCS Autobedrijf de Winter is tevens in staat om de auto vakkundig uit te lijnen en te balanceren als er sprake is van een afwijking of een trillend stuur door onregelmatigheden.
De voordelen van winterbanden via BCS Autobedrijf de Winter:

-Ruime selectie winterbanden op voorraad (Vredestein, Viking, Continental, Michelin, Dunlop, Bridgestone, BF Goodrich, Falken, Firestone, Pirelli, Good Year, etc.)
-Voordelig en veilig
-Montage door vakkundige monteurs
-Direct uitgelijnd
-Opslag voor uw zomerbanden

 

Meer weten over winterbanden?

 

Wilt u meer weten over winterbanden? De specialisten van BCS Autobedrijf de Winter kunnen u adviseren. Neem direct contact op voor een afspraak.